Setup Menus in Admin Panel

ISO системи за управление

2012г. – Година на вътрешния одит

2012-2013Изпратихме 2012 година в трепет и очакване на края. Краят на света, краят на годината, краят на започнатите проекти. Но замисляйки се си задавам въпросът - какво е краят? 

Можем ли да кажем, че идва момент, в който нещо окончателно и безвъзвратно свършва.

За мен краят е началото на нещо ново и непознато. Начало изпълнено с неизвестности, нови възможности, нови предизвикателства, мечти, разочарования/няма как да минем и без това/, радости и успехи.

А какво ще бъде началото, зависи от това какъв е бил краят, онзи преди началото.

Какъв беше краят?

След края на 2012г. ще кажа, че това беше една вълнуваща, трудна и предизвикателна година. Благодарение на блога kachestvoto.com се запознах с много интересни хора от различни градове - Стара Загора, София, Пловдив, Бургас, Плевен, Благоевград, Поморие, Варна. Прекрасно е, че всички те поради една или друга причина имаха желание да научат повече за стандартите и за възможностите, които им предоставят системите за управление.

Блогът бавно, но сигурно набира скорост и за 2012г. статистиката показва следните данни:

  • посещения - 16132;
  • посетители - 9962;
  • показвания на страници - 58 200;
  • страници/посещение - 3.61;
  • средна продължителност на посещението - 3.10;
  • степен на отпадане 44.67%.

Най-многобройни са посещенията от град София, следван от градовете - Пловдив, Стара Загора, Варна, Русе, Бургас, Велико Търново и др.

Най-търсената ключова дума през 2012г. е била "вътрешен одит" следвана от ISO 19011:2011, което не е изненадващо имайки в предвид промяната на стандарта ISO 19011:2011 "Указания за извършване на одит на системи за управление" в края на 2011г. и необходимостта от промени през 2012г.

Разглежданите материали са в унисон с търсените ключови думи и определено мога да кажа, че 2012г. е посветена на темата вътрешен одит:

В списъка на най-четени материали логично присъстват две от страниците на блога - обучение и ресурси. Отново става въпрос за обучение по стандарт ISO 19011:2011, тъй като всеки който се занимава с провеждане на одит на системи за управление, трябва да премине обучение по новата версия на стандарта. В стремежа си да предоставя информацията по удобен и достъпен начин планирам промени във формата на обученията, но за това очаквайте повече информация съвсем скоро.

В раздел ресурси се опитвам да предоставя примерни и насочващи материали, които да улеснят хората занимаващи се с поддръжка на системи за управление. Най-голям интерес е предизвикал въпросника за провеждане на вътрешен одит на система за управление на качеството, който съдържа насочващи въпроси по всяка точка от стандарт ISO 9001:2008 и помага на одитора в процеса на одитиране.

Какво ще бъде началото?

Началото ще бъде ново, интересно, предизвикателно и с непрекъснат стремеж за полезност.

Любопитна новост за мен е, че през 2013 ще бъда активен член на БИС в технически комитет ТС - 34 Управление на качеството и оценяване на съответствието, което ще ми даде възможност да научавам за новостите в стандартите още на етап проекти и да участвам в тяхното разработване, чрез изразяване на мнения и становища.

2013г. започна. А вие?

    Ако статията Ви е била полезна, споделете я в любимата Ви социална мрежа!

spodelime.com

0 отговора за "2012г. - Година на вътрешния одит"

Оставете съобщение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.