Setup Menus in Admin Panel

ISO системи за управление

Ефективност чрез интеграция на Системата за управление на качеството и софтуера за управление на бизнеса

Ефективност чрез интеграция на Системата за управление на качеството и софтуера за управление на бизнеса е тема на семинар, на който ме покани уважаваната от мен Поли Козарова от Маркетинг буркан. Семинарът предизвика моят интерес, защото в момента работя над проект за интеграция на Система за управление на качеството/СУК/ и Система за планиране на ресурсите в организацията/т.нар. ERP системи/. В България все още е малък процента на фирмите използващи софтуер за управление на бизнеса, но с помощта на европейските програми се надявам, че това ще се промени.

ERP системите са полезен инструмент за бизнеса, който ако е внедрен успешно помага на ръководителите да управляват, планират и оптимизират всички бизнес процесите в организацията. Те представляват единна база от данни, в която се съдържа информация за последователността на операциите по отделните процеси и данните генерирани в процеса на работа. Това позволява, чрез еднократно въвеждане на информация и без допълнителна обработка, тя да бъде достъпна и използвана от различните отдели – счетоводство, продажби, производство, доставки, човешки ресурси.

Какво е общото между СУК и ERP?

Общото е в използването на процесния и системния подход в управлението. И двете системи разглеждат организацията като взаимосвързани и взаимозависими процеси. ERP системата подпомага СУК, чрез натрупаната информация в своята база от данни и позволява изпълнение в максимална степен на един принципите заложени в ISO 9000 за вземане на решения основани на факти. Освен основното си предназначение да насочва ръководството при планиране на ресурсите за дейността, ERP системите осигуряват:

 • проследимост продукта от поръчката до неговата доставка;
 • анализ на данни;
 • наблюдение на процеси, продукти;
 • намаляване на документооборота и документите на хартиен носител.

Всичко казано до тук е чудесно, но как се осъществява на практика ще се опитам да разбера на семинара организиран от SM CONSULTA, водеща компания на българския пазар в областта на информационните технологии и софтуерните приложения за управление на бизнеса.

Семинарът Ефективност чрез интеграция на Системата за управление на качеството и софтуера за управление на бизнеса” ще се проведе на 10 април в Централ Парк Хотел, София.

Лектори ще бъдат експерти от Lloyd‘s Register Bulgaria, SM Consulta и консултанската компания за евро-финансиране ЕU Consult.

Участието в семинара е безплатно, но се изисква регистрация. За повече информация относно семинара и регистрацията можете да се свържете с:

Pavlina Kozarova

Business Development Manager

SM Consulta

46, Tulcha Str., Strelbiste, 1404 Sofia

BULGARIA

Office: +359 2 958 99 49

Fax: +359 2 958 99 59

Mobile: +359 886 002 618

HOT LINE: +359 886 00 26 23

E-mail: pavlina.kozarova@smcon.com

Web: http://www.smcon.comhttp://www.infor.com

  Ако статията Ви е била полезна, споделете я в любимата Ви социална мрежа!

социално споделяне

2 отговора за "Ефективност чрез интеграция на Системата за управление на качеството и софтуера за управление на бизнеса"

 1. Поли Козарова04.04.2012 at 19:19Отговор

  Благодаря ти, Мила, за това, че анонсира събитието в блога си. Продължавам да вярвам, че за системите за управление на качеството и за ERP системите трябва да се говори професионално, компетентно и без да се скрива истината от клиентите. Въвеждането на система за управление е сериозна инвестиция, която е свързана с организационна промяна. В тази връзка рекламната вакханалия, която се разиграва около ERP системите (може би свързана с евро-финансирането за тази цел) ми се струва непочтена и неуместна. Това е сериозен проект, който изисква сериозност и отговорност. Както от клиента, така и от консултанта му.

  • Поли, познавайки те, вярвам във вашата отговорност и сериозност по отношение на проектите, по които работите и искрено ви пожелавам търпение и успех, в това не леко предизвикателство.

Оставете съобщение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.