Setup Menus in Admin Panel

ISO системи за управление

SEO и качество – различният поглед

SEO Конференция 2014В петък присъствах на SEO конференция 2014, където се събират хора интересуващи и занимаващи се с по-доброто представяне в интернет. Като собственик на една малка медия под формата на блог - kachestvoto.com, нямаше как да пропусна това събитие. Информацията, която се предоставя по време на конференцията е полезна и ми помага в развитието на блога. Това е основната причината да посещавам конференцията, но има и друга. Събрани на едно място толкова млади и амбициозни хора, търсещи и даващи, опитващи се да предадат знанията и опита си е нещо прекрасно и действа вдъхновяващо и зареждащо. Кара ме да търся нови възможности и да подобрявам представянето си.

Но идеята ми е за друго. Като един търсач на качеството навсякъде, го открих и там на конференцията, във всяка една от представените теми.

Какво имам в предвид?

Представянето на един бизнес в интернет може да се направи по различни начини. Някои правят сайт, други блог, трети он-лайн магазин. Освен това създават страница на бизнеса във Facebook, Google+ и т.н. Възможностите са много и коя от тях да изберем или в каква комбинация да ги използваме, зависи изцяло от нашето решение. И за да вземем правилното решение са ни необходими информация и знания. Знания по SEO - не, за това има много и добри специалисти. Знания и информация за нашите клиенти - кои са те, какви са техните интереси, предпочитания, как търсят и как вземат решение за покупка. Звучи ли Ви познато? Фокус върху клиента - основен принцип за управление на качеството - серия стандарти ISO 9000.

Когато познаваме клиента можем да определим и целта на представянето в интернет. Дали ще бъде за създаване на имидж, ангажираност, лоялност или за директна продажба. Всичко се определя от клиента. И тогава идва моментът на планирането - как ще постигнем поставената цел. Тук на помощ идват специалистите по SEO. Те познават средствата и начините на действие, в зависимост от конкретната посока и могат да направят нещата така, че да се случват - изпълнение.

Важен момент в интернет представянето е измерването на резутатите - проверка. Предприети са действие в дадена посока, след това задължително се проверява резултата. Оказва се, че от значение е дори моментът на публикуване. Това не означава, че съществува точно определен час, в който независимо кой и какво публикува, постига най-добър резултат. Всеки трябва да определи сам за своя бизнес, кой е този момент, в който публикуваните материали достигат до най-голяма част от целевата аудитория. Защото клиентите са различни, предпочитанията и навиците им също.

В зависимост от резултатите от проверката се вземат решения за последващите действия - действие. Дори и при най-добрите анализи и планове се случва така, че да не проработят на практика. Причините могат да бъдат различни - слаб анализ, не добро планиране, използване на неподходящи средства. С проверката разбираме това, а действието извършваме корекция.

Така преминавайки през отделните стъпки:

планиране - изпълнение - проверка - действие

непрекъснато подобряваме своето изпълнение. Пък било то и представянето ни в интернет. И отново виждаме приложение на добре познатия цикъл PDCA(Plan-Do-Check-Act) използван в ISO стандартите за системи за управление.

Защо правя този паралел между SEO и качество?

Защото желанието ми е да покажа, че принципите заложени в стандартите не са теоретични измислици, чиято единствена цел е да създават пречки и трудности в изпълнението, а реално приложими добри практики, които помагат за постигането на поставените цели.

И за да не звучи толкова общо и абстрактно ще дам още един пример.

За мен и моето представяне в интернет е много важно качеството на съдържанието, което предоставям. В тази връзка изключително полезна и интересна беше лекция на Любомир Любомиров - дистрибутори на съдържание. Оказва се, че за мен качеството на съдържанието е важно, но и от гледна точка на оптимизацията е също толкова важно, което е чудесно.

Въпросът е как да се създаде и представи качествено съдържание?

Може би няма да изненадам никого като кажа, че за целта трябва отново да се премине през описания по-горе цикъл PDCA. Нямам намерение да Ви занимавам с подробностите около стъпките на процеса. Всеки, който се интересува от качество на съдържанието може да види презентацията на Любомир Любомиров.

Но важното в случая е, че за да се постигне качество, независимо на какво, трябва да се премине през точно определени стъпки - планиране, изпълнение, проверка, действие. И това не е защото е заложено в стандартите и трябва да отговорим на изискванията, за да получим сертификат, а защото практиката го доказва.

Още интересна информация за темите от конференцията можете да прочетете на Васи ли?! - блог за маркетинг, социални медии, PR и всичко останало.

    Ако статията Ви е била полезна, споделете я в любимата Ви социална мрежа!

бутони за споделяне

0 отговора за "SEO и качество - различният поглед"

Оставете съобщение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.