Setup Menus in Admin Panel

ISO системи за управление

Театър и качество

В защита на пещерния човекВ предишен материал говорих за маркетинг и качество, сега пък за театър и качество. Какво става ли? Просто качеството е навсякъде. Опитвам се да го намирам под всякаква форма, състояние или идея.

Скоро ходих на театър "В защита на пещерния човек" - весел, забавен и интересен поглед за различията между половете и недоразуменията предизвикани от този факт. Не това няма да бъде рекламен материал на спектакъла. Ще обърна внимание на нещо съвсем различно  - отношението на създателите на спектакъла към зрителите, които в случая се явяват негови клиенти.

Не ходя често на театър, за съжаление. Забързаното ни ежедневие, безкрайните ангажименти, потъването ни в света на интернет, ни лишават от такива красиви и истински емоции, които са толкова различни от ежедневната монотонност, че когато ги изпитаме си казваме, искам пак и пак. И после отново потъваме в ежедневието.

Дали поради тази причина или друга, но когато посещавам подобни творчески изяви жадно поглъщам всяка подробност. Така още при влизането в театъра и проверката на билетите бях приятно изненадана от предоставената брошура, в която беше поместена подробна информация за историята на представлението, за интериора на сцената, биографията на актьора и забавни факти по темата. Може би ще си кажете до тук нищо ново.

Новото за мен е, че първо спектакъла има разработен собствен сайт и страница във Фейсбук, т.е. присъствие в интернет, където всеки може да получи пълна информация за спектакъла. Разбира се, че веднага се насочих натам. Още преди да е започнал вече бях прочела отзиви от зрители и бях разгледала снимки от спектакъла. Вече разполагах с достатъчно информация и нямах търпение да започне.

Второ, към брошурата ни бяха предоставени картичка с комикси от спектакъла и химикал. Защо ли? Ето тук идва интересната част. Картичката притежава всички стандартни елементи - подател, получател и място за текст. Съобщават ни, че след спектакъла можем да напишем нашето впечатление и да го изпратим на наш приятел. Изненадата е още по-голяма, защото не се изисква от мен да го изпращам по поща или куриер, а просто да го пусна в една кутия на излизане от театъра. Те ще го изпратят вместо мен. Уау. Впечатляващо.

После се замислих. Това е форма на обратна връзка. До сега не ме бяха питали за впечатлението ми директно след представление. Тогава как в театъра разбират дали зрителите са харесали дадена постановка или не? Разчитат на известни актьори или автори или на предлагането на билети на училища или фирми. Но дали са 10 или 100 зрителите, актьорите дават всичко от себе. И в крайна сметка пак остава въпросът - колко от тези 10 или 100 са харесали това което са гледали? Как се разбира като в стандартния случай след представлението просто ставаш и си тръгваш. А впечатленията потъват някъде дълбоко в теб или пък просто се изнизват набързо.

Мислих за това, когато спектакъла започна. Осветлението угасна и залата притихна в очакване. Изострих всички сетива, нали щях да събирам впечатления, които по-късно се очакваше от мен да споделя. Усещането, че за някой е важно моето мнение ме караше, да се чувствам специално, някак приятно и позитивно настроена.

Спектакълът беше чудесен - лек, забавен и приятен. Е, не чак истерично смешен, както рекламират на сайта, но определено беше забавен. Да не говоря, че зад веселата част се криеше и много истина, за която е хубаво да се замислим.

При тези впечатления сигурно се досещате, че голяма част от хората в залата се заеха да попълват картичките. Възможно е да се напише само адреса на подателя и получателя, но всички споделяха впечатления. Идеалната и най-истинска обратна връзка от клиентите - в случая зрителите.

И това не е всичко. Освен, че получават информация за впечатленията от спектакъла, се създава възможността за привличането и на нови почитатели. Много фирми плащат луди пари и полагат неимоверни усилия за получаването на информация за потенциални клиенти. А в този случай зрителите го правят доброволно, безплатно и при това с най-голямо удоволствие.

Споделям този пример за обратна връзка, за да ви покажа една различна гледна точка от практиката. Надявам се, да ви накарам да се замислите. Знаете ли какво очакват клиентите от вашия продукт? А дали успявате да го постигнете?

    Ако статията Ви е била полезна, споделете я в любимата Ви социална мрежа!

бутони към социални мрежи

0 отговора за "Театър и качество"

Оставете съобщение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.