Setup Menus in Admin Panel

ISO системи за управление

системи за управление

05

ное.'18

Какво ново в ISO 19011:2018?

На 18.09.2018г. европейският стандарт EN ISO 19011:2018 придоби статут на български стандарт, с което се заменя и отменя предишното издание …

Още...

13

май'13

Достъп на микро, малки и средни предприятия до работата на техническите комитети на БИС

нова възможностПрез месец април традиционно се провеждат Общите събрания на различни институции. Във връзка с моите професионални цели присъствам на две такива събрания - на клуб 9000 и на БИС. Идеята ми е да съм в течение с новостите и с работата на институциите, касаещи сферата на стандартите и  ISO системите за управление. Освен това, като активен член имам право на глас, с което не се заблуждавам, че мога да променя нещо съществено, но мога да изразя мнението си по всеки разискван въпрос. Текущата ситуация поставя разбирането за стандартите в неблагоприятна позиция, което определя негативното отношение към тяхното използване, внедряване и поддържане. Причините за това са много и различни. Предполагам, че по-голямата част от вас са запознати с тях и нещо повече, дори са потърпевши от ситуацията. Но идеята ми не е да подхващам отново тази болна тема, а да ви запозная с една нова и интересна възможност. Възможност, която отваря вратите на микро, малките и средни предприятия до работата на техническите комитети на БИС.

Още...

08

май'13

Успешна практика по преход за акредитация по ISO/IEC 17020:2012

Успешна практикаОценките за преход от ИА на БСА по новата версия на стандарт БДС EN ISO/IEC 17020:2012 вече са факт. В края на месец април клиент на kachestvoto.com - Орган за контрол от вид С "АНСИСТ" към "АНСИСТ 98" ООД премина успешно оценка за преход към стандарт БДС EN ISO/IEC 17020:2012. Органът за контрол от вид С “АНСИСТ” е специализиран в областта на контрола на съоръжения изработени изцяло от метални материали (листове, тръби, прокат, заварени съединения, отливки, изковки), нови и в процес на експлоатация:

Още...

25

апр.'13

Каква е разликата между технически ръководител и отговорник по качеството по ISO 17020:2012?

направи разликаВ новата версия на стандарта БДС EN ISO/IEC 17020:2012 се появява изискване за определяне на „едно или няколко лица като технически ръководител(и)” – т.5.2.5. Първата реакция относно изискването беше негативна, поради погрешното разбиране за необходимостта от назначаването на допълнителен персонал към структурата на Органа за контрол. Другото объркване относно настъпи от факта , че според изискванията той трябва да „носи цялата отговорност за осигуряване, че дейностите по контрол се извършват в съответствие с този международен стандарт”. И тогава последва въпросът – а Отговорника по качество какво прави? От задълбоченото прочитане на стандарта става ясно, че и Техническият ръководител и Представителя на ръководството/Отговорника по качество/ трябва да познават изискванията на стандарт БДС EN ISO/IEC 17020:2012. Но приликите свършват до тук.

Още...

13

апр.'13

Работно кафе с kachestvoto.com

coffee work

От известно време обмислям идеята за реална среща с читателите на kachestvoto.com и под каква форма да бъде организирана тя. Идеята е провокирана от споделеното в писмата до мен и от разговорите с моите клиенти. Голяма част от тях споделят необходимостта от обсъждане и обмяна на опит по прилаганите ISO стандарти.

Още...

15

февр.'13

Софтуер за управление на качеството

Vivaldi Software

Наскоро с мен се свърза любезно и приятно момиче Лора с предложението да ми представи предлаганият от тяхната компания софтуер за управление на качеството Vivaldi Software. Признавам си слабостта към всякакъв вид софтуер, който облекчава дейностите по управление на системи, процеси и документи и затова веднага проявих интерес. Последва интересна онлайн демонстрация на възможностите на софтуера, които бързам да споделя с вас. Всеки, който е работил с ISO стандарти е наясно с изискванията по отношение на управлението на документите от системата за управление. За всяко действие стандартите изискват доказателства и тъй като все още не сме свикнали да работим с електронни документи и записи, трупаме купища хартия, като обвиняваме стандартите за предизвиканата от тях бумащина. Факт е обаче, че в стандартите отдавна е включена възможността документите и записите да бъдат във електронен вариант. Друг е въпросът защо не я използваме.

Още...

03

ян.'13

2012г. – Година на вътрешния одит

2012-2013Изпратихме 2012 година в трепет и очакване на края. Краят на света, краят на годината, краят на започнатите проекти. Но замисляйки се си задавам въпросът - какво е краят?  Можем ли да кажем, че идва момент, в който нещо окончателно и безвъзвратно свършва. За мен краят е началото на нещо ново и непознато. Начало изпълнено с неизвестности, нови възможности, нови предизвикателства, мечти, разочарования/няма как да минем и без това/, радости и успехи. А какво ще бъде началото, зависи от това какъв е бил краят, онзи преди началото. Какъв беше краят? След края на 2012г. ще кажа, че това беше една вълнуваща, трудна и предизвикателна година. Благодарение на блога kachestvoto.com се запознах с много интересни хора от различни градове - Стара Загора, София, Пловдив, Бургас, Плевен, Благоевград, Поморие, Варна. Прекрасно е, че всички те поради една или друга причина имаха желание да научат повече за стандартите и за възможностите, които им предоставят системите за управление.

Още...

23

ное.'12

Достоверност на цифровите доказателства с ISO/IEC 27037:2012

сигурност на информацията

източник: iso.ogr

Развитието на информационните технологии дава своето отражение във всяко едно направление на нашето ежедневие - индустрии, образование, администрация и дори правосъдие.  Съвсем скоро беше представен нов стандарт ISO/IEC 27037:2012, Information technology – Security techniques – Guidelines for identification, collection, acquisition, and preservation of digital evidence, който ще гарантира сигурността и правдоподобността на цифровите доказателства. С нарастването на престъпността в кибер пространството нараства и значението на цифровите доказателства използвани в съдебни дела и спорове.

Още...