Светът на стандартите – туризъм

Лято е. Време за почивка и забавления. Ежедневно сме засипани от оферти и примамливи предложения за вълнуващи преживявания, релаксиращи SPA процедури, свежи и прохладни почивки на планина, красиви плажове и какво ли още не. Човек изпада в недоумение какво да избере. Дали зеленината и хладната прегръдка на планината в тези ужасни горещини или свежия бриз на морето. А отпуската е толкова кратка и времето за почивка минава толкова бързо и неусетно.

Устремени и изпълнени с ентусиазъм към поредното преживяване се обръщаме към туристическите агенции с надеждата да прехвърлим част от товара по организиране на дългоочакваната почивка. Истинско щастие е ако попаднем на отзивчиви и коректни туроператори, но за съжаление не винаги се получава така. Затова е важно да сме информирани и запознати с туристическите услуги и да сме наясно какво да изискваме от туроператорите.

Повишавайки познанията си, ще повишим изисквания си, което ще доведе до повишаване на качеството на предлаганите туристически услуги.

Малко хора знаят/а и туроператори също/, че съществуват стандарти за туристическите услуги. Вярно е, че те са доброволни и поради тази причина често пренебрегвани, но от тях може да се получи полезна информация, която да подобри предлаганите услуги.

Предлагам на вашето внимание някои от тях. Ако някой от вас знае за съществуването на други стандарти в областта, ще съм му много благодарна да ги добави в коментарите под статията.

Ето ги и стандартите:

  • БДС EN 13809:2006 Туристически услуги. Туристически агенции и туроператори.
  • БДС EN ISO 18513:2006 Туристически услуги. Хотели и други видове места за настаняване при туризъм. Терминология.
  • БДС EN 15565:2008 Туристически услуги. Изисквания за предоставяне на професионално обучение и програми за квалификация на екскурзоводи.
  • БДС EN 14804 Доставчици на организирани пътувания за чуждо езиково обучение.

Любопитно:

  • БДС 1027:1978 Обувки за туризъм. Технически изисквания.
  • БДС 15988:1987 Уреди туристически за втечнени въглеводородни газове. Присъединителни размери.

Повече за стандартите в областта на туризма можете да научите от последния брой на списание „БДС Компас”, което е посветено на Туризма.

 

© Качеството ЕООД. Всички права запазени

Изработка на уеб сайт от Vipe Studio