Документите – пречка или необходимост?

Системите за управление са документирани. Факт, който не се одобрява възторжено, но пък за сметка на това изключително необходим. Не, не  съм привърженик на бюрокрацията и в никакъв случай не я толерирам, но считам че за вземането на правилните решения са необходими подходящи и достатъчни доказателства. Под всякаква форма – на хартия, в електронен вариант или друго.

Основната причина за създаването на бюрократични системи за управление е в неразбирането на изискванията на стандартите относно документирането. Зад всяко изискване стоят аргументи и смисъл, който ако не бъде разбран правилно създава предпоставки за създаването на огромни количества безсмислени и неприложими на практика документи.

Как да избегнете бюрокрацията?

Като за всяко изискване за документиране на съответния стандарт си зададете въпроса – защо е необходимо това? Не бързайте да отговаряте, че това е „поредната глупост“ или „това не е приложимо при нас“, защото изискванията при системите за управление са обвързани и ако откриете смисъла и взаимовръзката, ще можете да направите Вашата система проста, стегната и ефективна и без всякакви следи от бюрокрация.

Какъв е смисълът от документирането?

Ще научите от видеопрезентацията за петия ключов елемент от 7 ключа за ефективна поддръжка на системи за управление – Управление на документи.

Още по темата:

© Качеството ЕООД. Всички права запазени

Изработка на уеб сайт от Vipe Studio