Setup Menus in Admin Panel

ISO системи за управление

Управление на техническите средства за наблюдение и измерване

средства за измерванеТемата за управление на техническите средства е важна и често създава проблеми при защита пред контролните органи. Според изискванията на стандарта ISO 9001:2008 организацията трябва да осигури „технически средства за наблюдение и измерване, необходими за доказване на съответствието на продукта с определените изисквания”. За да изработите определен детайл използвате съответното оборудване и средства за измерване, като например шублер за доказване на размерите. Ако произвеждате сладки, измервате количествата на съставните продукти като брашно, захар с кантари и ги печете при определена температура измерена чрез датчици на фурната. За да сте сигурни, че произведеният продукт отговаря на изискванията е необходимо техническите средства да са изправни и да можете да разчитате на техните показания. За целта трябва да управлявате тяхното използване и поддръжка.

Кои средства трябва да се калибрират и/или проверяват?

Всички технически средства имащи отношение към произвеждания продукт трябва да бъдат проверени. Често се получават разминавания в разбиранията за това има ли отношение дадено средство или не, но това зависи от вида на произвеждания продукт и от способността ви да докажете пред одиторите тяхното значение за качеството на произвеждания от вас продукт.

Каква е практиката?

Най-добре е да имате списък с всички технически средства, които използвате за наблюдение и измерване в процеса на производство. Списъкът обикновено включва информация за идентификацията на съответното техническо средство, обхват, допустими отклонения, последна проверка, следваща проверка и др. В зависимост от сложността на техническото средство е приложимо и създаването на картон, в който освен направените проверки/калибриране се отбелязват и дейностите по неговата поддръжка и съхранение.

Задължително се калибрират техническите средства подлежащи на калибриране съгласно българското законодателството. Например, това са различните кантари, използвани за продажба на стоки.

Не е задължително обаче да се калибрират всички ролетки, шублери, линеали, шаблони и др. При тях е достатъчно наличието на еталон и разписана методология за проверка.

В новата версия на стандарта се акцентира и върху използваните програмни продукти. Ако в процеса на производство използвате програмни продукти за измерване и наблюдение трябва да ги проверявате, за да сте сигурни в резултатите. Те също трябва да са включени в списъка и да се отбелязват техните проверки. Потвърждаването на тяхната способност за валидни резултати включва проверка и управление на конфигурацията. Необходимо е проследяване за актуалност, което обикновено се предлага като форма на поддръжка от страна на производителите на съответния софтуерен продукт.

  Ако статията Ви е била полезна, споделете я в любимата Ви социална мрежа!

бутони за споделяне

5 отговора за "Управление на техническите средства за наблюдение и измерване"

 1. Колега,
  с тези бележки за ТСНИ можете да вкарате в заблуждение много притежатели, особено на СУК. Би трябвало да изхождате от Закона за измерванията, където чл. 5 определя обхвата на метрологичния контрол, а те са твърде ограничени. Във всички останали случаи ТСНИ подлежат на калибриране. Другото, по-важно нещо, че казвайки „наличие на еталон“ без да се обясни с какви характеристики спрямо калибрираните ТСНИ трябва да бъде еталона, много от ползвателите мислят, че ако имат 5 средства с една и съща точност или неопределеност, могат да ползват едното за еталон. Има изисквания по отношение на еталоните, които важат и в тези случаи. И още една подробност – методология може да се разпише само ако няма публикуван национален стандарт, в който има методика за калибриране. Двете понятия – проверка и калибриране се различават твърде съществено.

  • Здравейте г-н Ботев,

   Благодаря Ви за коментара.
   Допълнителните пояснения от Ваша страна са напълно уместни.
   Вярвам, че с Вашата помощ ще успеем да обогатим знанията на читателите относно поддръжката на ТСНИ и ще избегнем възможностите за заблуда.

 2. Стефка Иванова13.09.2018 at 11:51Отговор

  Колега Ботев,
  Закона за измерванията касае средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол, но в ТСНИ се включват всички устройства, тези които подлежат и тези, които не подлежат на метрологичен контрол. В зависимост от вида им, ТСНИ подлежат на периодична проверка или калибриране от акредитирани лаборатории,

 3. Милко Милев20.06.2019 at 11:46Отговор

  подлежат ли на последваща проверка ролетки с СЕ маркировка

  • Здравейте, Милко,
   Да, подлежат на последваща проверка/калибриране, ако се използват за продажба на стоки с търговска цел или имат отношение към качеството на продукта. CE маркировката няма отношение към последващата проверка или калибриране на ролетката.

Оставете съобщение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.