Setup Menus in Admin Panel

ISO системи за управление

Как да изберем подходящ сертификационен орган?

100% гаранцияИзборът на сертификационен орган е също толкова труден и важен, колкото изборът на консултант по системи за управление. Често ми се случва клиентите да са стигнали до идеята за получаване на сертификат по дадена система, но да не са наясно с цялостния процес от разработването и внедряването до нейното сертифициране и последващо поддържане. А процесът от зараждане на идеята до получаване на дългоочаквания сертификат е дълъг, тежък и е свързан със сериозна инвестиция от страна на организацията изразяваща се във финансови средства, време, човешки ресурси, инфраструктура. Сериозно решение, което трябва да бъде обмислено, както в дълбочина, така и в перспектива.

Вървейки по стъпките на процеса пред ръководството изкристализират следните въпроси:

  • Кой ще разработи и внедри системата за управление? – обикновено се подхожда към услугите на консултант;
  • Кой ще сертифицира СУ? – по препоръка на консултанта или по желание на клиента;
  • Кой ще поддържа СУ? – пренебрегван въпрос, водещ до затруднения на по-късен етап.

Практиката показва, че в повечето случаи консултантите работят с някой от сертификационните органи, но това далеч не означава, че този орган е най-подходящия за вашата организация. Все пак освен ползите от внедрената система за управление, сертификатът си има своето предназначение пред клиенти и партньори.

Но, за да бъде със съответната тежест, сертификатът трябва да бъда издаден от сертификатор отговарящ на определени изисквания, т.е. да е акредитиран от акредитиращ орган. Сигурно ще кажете не ни стигат сертификатори, а сега и акредитиращи органи. Така е, защото не може просто така някой да реши да издава красиви листове наречени сертификати/не че не се случва, но идеята е това да бъде избегнато/.

Акредитиращият орган контролира работата на сертификационните органи и при не изпълнение на изискванията ги санкционира или им отнема акредитацията. И сега става още по-интересно защото акредитиращите органи също не могат да бъдат случайни. Международно признатите акредитиращи органи са членове на Международния акредитационен форум(International Accreditation Forum - IAF - www.iaf.nu) или Европейската Служба за Акредитация (European co-operation for Accreditation - ЕА - www.european-accreditation.org). В официалните страници на посочените организации можете да проверите членуващите акредитиращи органи. Например за България акредитиращ орган е ИА Българска служба за акредитация, която е член на Европейската Служба за Акредитация, което от своя страна означава, че сертификатите издадени от сертификатори акредитирани от ИА БСА са международно признати. Друг е въпросът, до колко чужденците признават сертификати с българска акредитация. За Великобритания акредитиращият орган е  United Kingdom Accreditation Service(UKAS), за Германия е Deutsche Akkreditierungsstelle GmbH (DAkkS), за Франция е Comite Francais d'Accreditation, (COFRAC), които са членове както на IAF, така и на EA.

Но да се върна отново на избора на сертификационен орган. Кои са най-важните акценти?

  • Цена/качество – поставям цената на първо място защото първият въпрос, който ми задават клиентите е колко ще ми струва. Но цената трябва да се обвързва и с качеството на услугата, защото както е известно на всички най-евтиното не означава най-подходящото и често излиза по-скъпо. Когато говорим за цена обръщайте внимание на ситния шрифт и неясните условия по офертите. Все по рядко ги срещам, но е добре винаги да сте нащрек, за да няма последващи неприятни изненади, като например разходите по командировъчните на одиторите да не са включени в цената на офертата.
  • Акредитация – задължително условие за членство в IAF или EA. Предполагам ще си кажете, какво толкова нали имам сертификат, но дори и днес да не ви се струва важно, не се знае дали утре няма да ви е необходим международно признат сертификат, например за работа по проекти в чужбина. И освен това едва ли сте направили цялата тази инвестиция само заради получаването на един лист хартия, пък бил той и сертификат. Прекалено висок разход само за един лист хартия. Възможно е изборът на сертификационен орган да бъде повлиян от изисквания на клиент/чуждестранна компания/, който поставя условия за точно определена акредитация. Все пак в ролята на клиент има това право и ако е важен за вас ще трябва да се съобразите с неговите изисквания.
  • Срок на валидност на сертификата – обикновено срока на валидност е 3 години, но в зависимост от вида на системата за управление и сертифициращия орган, срокът може да бъде различен и контролните одити през времето на валидност на сертификата могат да варират – веднъж в годината или на 6 месеца. Важно е от гледна точка на планиране на разходи и управление на системата.

В крайна сметка всеки сертификатор ще се опита да представи по най-добрия начин своята услуга, но във ваши ръце остава отговорността да прецените внимателно плюсовете и минусите и да вземете най-правилното спрямо вашите цели решение.

А вие доволни ли сте от услугите на вашия сертификационен орган?

    Ако статията Ви е била полезна, споделете я в любимата Ви социална мрежа!

социални бутони

0 отговора за "Как да изберем подходящ сертификационен орган?"

Оставете съобщение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.