Setup Menus in Admin Panel

ISO системи за управление

Софтуер за управление на качеството

Vivaldi Software

Наскоро с мен се свърза любезно и приятно момиче Лора с предложението да ми представи предлаганият от тяхната компания софтуер за управление на качеството Vivaldi Software. Признавам си слабостта към всякакъв вид софтуер, който облекчава дейностите по управление на системи, процеси и документи и затова веднага проявих интерес. Последва интересна онлайн демонстрация на възможностите на софтуера, които бързам да споделя с вас.

Всеки, който е работил с ISO стандарти е наясно с изискванията по отношение на управлението на документите от системата за управление. За всяко действие стандартите изискват доказателства и тъй като все още не сме свикнали да работим с електронни документи и записи, трупаме купища хартия, като обвиняваме стандартите за предизвиканата от тях бумащина.

Факт е обаче, че в стандартите отдавна е включена възможността документите и записите да бъдат във електронен вариант. Друг е въпросът защо не я използваме.

Факт е и възможността документите и записите да бъдат управлявани чрез софтуер, който освен че премахва купищата хартия и помага в управлението на системата.

Софтуерът Vivaldi представлява система от три основни модула - Document Control, Process to Flow, Training Manage и няколко допълнителни възможности - Administrator, Action&Tasks, Organization chart.

Модулът за управление на документи Vivaldi Document Control е изграден по начин напълно съответстващ на изискванията на ISO стандартите. Чрез него можете да управлявате документите с лекота и без да се притеснявате, че при създаване на нов или промяна на съществуващ документ ще пропуснете да промените версията, датата на документа, да го разпространите или архивирате.

В зависимост от настройки на модула могат да бъдат определени лица имащи права да променят или одобряват документи. След одобряването на даден документ, той автоматично се подменя в системата и така можете да сте сигурни, че служителите винаги ще използват актуалната версия на документите от системата.

И тъй като говорим за автоматизирано управление, чрез използването на специализиран софтуер възможностите не свършват до тук. Чрез Vivaldi Document Control можете да:

 • създаване и управление на електронен наръчник на системата за управление;
 • задавате права и отговорности към всяка функция от организационната структура;
 • проследявате всички действия по документите от системата;
 • използвате вградена статистика за преглед на документите от системата;
 • извличате списъци от системата.

Вторият модул Process2Flow представлява ефективен инструмент за управление на процеси. В ISO стандартите е заложен принципа за въвеждането на процесно ориентиран модел на управление.  Това означава разглеждането на дейностите в организацията като отделни процеси. А с помощта на Process2Flow вече можете да визуализирате вашите процеси и да проследявате и анализирате тяхното изпълнение.

Във всеки един момент можете да разберете кой какво е направил, спазен ли е зададения срок, какво предстои да бъде направено. Отново и тук могат да бъдат зададени права за достъп - кои части от процеса, от кой да бъдат видими, кой има право да редактира, кой само да чете и т.н.

Третият основен модул Training Manager ще ви помогне в управлението на дейностите по обучение на персонала във вашата организация. ISO стандартите разглеждат персонала като най-ценният ресурс за организацията, който трябва непрекъснато да бъде развиван. На базата на моментната компетентност и в зависимост от целите на организацията ръководството планира обученията за развитие на персонала.

Чрез възможностите на Training Manager можете да дефинирате и анализирате текущата компетентност на персонала, което ще ви помогне да планирате по-ефективно необходимостта от придобиването на нови знания и умения, водещи до постигане целите на организацията.

Възможностите на Vivaldi Software са многобройни и е трудно да бъдат описани в един материал, а и моята цел не е такава. Идеята ми е да ви представя съществуването на автоматизирани методи и инструменти, които до голяма степен облекчават управлението на системите за управление.

Говоря за системи за управление без да правя уточнение по кой точно ISO стандарт, защото софтуерът е приложим за всички стандарти, касаещи системите за управление, като ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO 27001, ISO 17020, ISO 17025 и дори EN 15038.

Остава въпрос на виждане и стратегическо планиране инвестицията в подобен вид софтуер. Огледайте се, навсякъде около нас има компютри, лаптопи, таблети, smart-телефони и какво ли още не. Защо да не ги използваме по-ефективно и да облекчим работата си?

  Ако статията Ви е била полезна, споделете я в любимата Ви социална мрежа!

споделяне на връзка

5 отговора за "Софтуер за управление на качеството"

 1. Ами доста от компаниите не въвеждат софтуер поради високата първоначална цена,сумите за обучение на персонала и таксите за потдръжка на софтуера т.е. или нямат парите или не искат да ги похарчат за това. Много по-евтино е да плащат на един човек да търчи из фирмата от колкото да дават заплата + горепосочените суми ;( Не казвам че са прави,просто това е деиствителността.Малко са фирмите които реално ползват СУК по предназначени,повечето искат само сертификата заради тръжните процедури.

 2. Много съм афектиран.
  Има една гилдия от „Управители“ между 40-60 години. Те са започнали бизнеса си във времената когато дойде демокрацията и малко след това. Има ли са шанса и възможностите да направят собствен бизнес загърбвайки образованието, обучението, развитието и дори ако щеш книгите. Не говоря за тези фирми, които разполагат с пари дадени от определени хора, само и само да се (модерната дума от преди 2-3 години) изперат едни пари.
  Те тези собственици сега са имат големи възможности. Техните фирми са най-търсените от запада. Предлага им се много работа с възможност за двойно и тройно развитие. Но те не го осъзнават. Не знаят капацитета си. Осъзнават, че нещо не енаред, но не разбират какво. Клиента подписва договор за 5 години за увели1аване капаците на доставките, но те не знаят дори капацитета на фирмата си.
  Осъзнават, че не могат да поемат работата която е вече подписана в момента в, който се забатачват. Те не знаят какво е план, капацитет, работа в екип и т.н.Те дори не знаят, че има инструменти за повишаване качеството на работа като ERP, CMR и т.н. системите.
  Не е до цената. Не е до инвестицията. Проблема е в умственния капаците. Те имат пари така както са си купили сертификата, така могат да си купят и софтуера, стига клиента да каже „Ще работя с теб ако имаш ERP система“! И те ще го направят, защото иначе са затънали до шия и ще повлечат след себа си още мнного доставчици в калта.
  Дано не съм обидил това поколение, но има една голяма част от тях които осъзнавата горенаписаното и си го признават. Жалкото е в останалите. Те не виждат по далеч от носа си и „АЗ-а“ е малко по-голям от Бурж-Ал-Араб.
  Благодаря за вниманието!
  Сърдечно ваш читател: Илиян

  • Здравейте Илиян,

   Действителността е такава, каквато е. За съжаление не можем да върнем времето назад и да променим нещата, колкото и да ни се иска. Да така е, съществуват хора, които въпреки, че не признават науката и образованието развиват и управляват бизнес и това е факт. Някои имат усет, други стабилен гръб, трети се провалят, а четвърти на пук на всякакви научни теории успяват. Но с една малка условност – до кога. И не е толкова до поколение, а до човека. Всеки човек е различен, със собствени възгледи и индивидуалност, които е трудно да сложим под един знаменател. Вие сам казвате, че голяма част от това поколение осъзнават положението. Това е голям напредък, не мислите ли? Както има добри инженери, добри лекари, така има и добри управители, от които можем да научим много повече от колкото в университета.
   А между другото и аз попадам в това поколение 😉

 3. Тъй като сте дали възможност да се остави коментар, ще си позволя да представя накратко Teamlook – http://teamlook.net/ – система за съвместна рабата и управление на документи, проекти и процеси.

  Системата се адаптира точно според изискванията на конкретния бизнес и е изключително гъвкава, тъй като е изградена от оригинална идея за софтуерна архитектура. Чрез системата компаниите решават множество организационни проблеми, за които нямат софтуер, който да им даде решение. Системата е подходяща за средно големи компании с персонал над 20 души.

  С други думи Teamlook e автоматизирана система за управление на съвместна работа, документи и процеси, която осигурява на собствениците на разрастващи се средно големи компании устойчиво развитие на бизнеса им, повече доволни клиенти, повече приходи и повече свободно време Програмираме я в България.

Оставете съобщение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.